Ше ви припомня само началото на това величаво литературно творение: Години

...
Ше ви припомня само началото на това величаво литературно творение: Години
Коментари Харесай

Буря: Те ще изметат радевите пилонско-путински вълнения, защото животът е брутален, справедлив и хубав

Ше ви напомня единствено началото на това величаво литературно създание:

 

„ Години наред българският народ е живял постепенно и томително обсаждан в някаква влажна, студена цитадела – без слънце и без шир пред погледа – без креативен порив на духа: отчаян, обезидеален. Обсаждан от своята така наречена „ независимост “ – към този момент толкоз години, – от ония, които са поемали в ръцете си неговите бъднини. Днес това състояние е изострено до последна степен. Днес тежестта на обсадата лежи върху нас с най-голямата си мъчителност. Днес унинието, томлението в духовете е всеобщо и отвратително. Днес – като резултат на една непрекъснато кресчендирана обществена несгода – българският народ е подложен на най-голямо тестване, е вцепенен в най-голямо омаломощяване. Днес българският народ стои като че ли пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес креативният подтик на българския дух е понижен до мъртвата нула на духовния термометър. И измежду всеобщото затишие, в което не свети ни воля, ни предпочитание:

... помощ не иде,

отникъде взора вяра не види...

Този сантиментален зов на поета би бил най-хубавият израз на обезвереното затишие, в което е вцепенен през днешния ден българският народ, в случай че да не бе загаснал в духовете всеки възторг, в случай че да не бе задавен в гърлата всеки зов.

Въздухът висне тежък и задушен пред нас, няма ли най-накрая да тресне избавителният гръм? Няма ли да се развихри очистителната стихия?

Това усеща всеки. Това чака всеки. “

 

Вчера като че ли го е писал едноокия талант, виждащ повече от доста зрящи.

 

Под надвисналата и чакана отколе стихия един човек със стаена в боязън душица и грамаданска купа пръска жлъч (по Иван Хаджийски) по всички, които не му поддават. И тъй като желае да е над всички – издигна си стълб. На него тури знамето – застраховка „ Патриот “.

 

И се размечтал. И крои проекти. И се изживява като Родоския исполин – Богът на слънцето, - на Роженските поляни. Колко елементарно замайва мозъка високото и разредения въздух…

 

Има обаче неприятна вест: Няма да се случат мераците му.

 

В навечерието на откриването на пилона се случиха други, доста по-знаменателни неща, едва изплували над официозния зловонен информативен поток:

 

Преди ден и половина най-хубавите български възпитаници по математика завоюваха шест медала от най-силното съревнование в света за годината. Младежите ни завоюваха оценките в конкуренция с 672 участници от 112 страни в 64-ата Международна олимпиада по математика в Япония.

 

На 10 юли научаваме: Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха нашите млади биолози на интернационалната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Ръководител на тима е проф. Албена Йорданова от СУ " Св. Климент Охридски ". Участват Петър Стоилов Жотев – възпитаник в 12 клас, СМГ „ Паисий Хилендарски ”, гр. София, Виктор Делянов Лилов – възпитаник в 11 клас, СМГ „ Паисий Хилендарски ”, гр. София, Виктория Цветозарова Иванова – ученичка в 12 клас, МГ „ Гео Милев “, гр. Плевен, Яна Александрова Атанасова – ученичка в 12 клас, НПМГ „ Акад. Л. Чакалов ”, гр. София

 

Преди 2 дни: Националният тим на България победи Полша с 3:0 (25:17, 35:33, 25:18) и се класира за полуфиналите на Световното състезание по волейбол за младежи до 21 години в Бахрейн. Който се интересува, знае за какъв триумф става дума.

 

Петър Мицин, който е единствено на 17 години, само че към този момент слага върхове. Той завоюва три златни медала на европейското състезание по плуване за юноши и покори три норматива за Олимпийските игри. Убийствен триумф!

 

10 юли: Начало на международно равнище с „ Рейнско злато “ - първата част от тетралогията „ Пръстенът на нибелунга “  – това бе стартът на Вагнеровия фестивал в Софийската опера и балет.
Спектакълът бе посрещнат с голям екстаз от публиката, а бурните овации след края бяха за невероятните солисти, оркестър и постановъчен екип на новия „ Пръстен “.
Вагнерианци от Норвегия, Англия, Люксембург, Германия, Австралия разгорещено разясниха впечатляващата постановка и сценография, интерпретацията на солистите и оркестъра. Особено бяха заинтригувани от обстоятелството, че певческият състав е напълно български. Перфектно! Възхитително! Това са отзивите в международни медии.

 

Под пара е и Владимир Ампов – Графа. Той се готви за огромния план - концерт на националния стадион „ В. Левски “ на 30 септември. И няма да е на плейбек, както се въртят сега из страната остарели фрагменти от естрадата, пробвайки се да разбудят публиката на скучните концерти…

Както се споделя: Нафталинът от дълго време излезе от мода… Каза им го още преди време Ицо Хазарта, само че му се разсърдихте насериозно…

 

Веско Ешкенази стартира национално турне с Плевенската филхармония. Предстоят превъзходни концерти в Монтана, Созопол, София, на фестивала Jam on the River в с. Дебнево, Горна Оряховица. Ще се чуят брилянтните Вивалди, също и Астор Пиацола.

 

Камен Донев напусна Народния спектакъл - към този момент сте чули. Била нетърпима към този момент атмосферата. Валентин Танев разкри, че президентът подкрепял шефа Василев. Че по какъв начин другояче... Тези хора не ги е боязън и това повдига духа у доста други.

 

Това са българските гордости, хора. Това е оня знак, който предшества „ очистителната стихия “, за която написа Гео Милев. У нас чакането от време на време продължава дълго, точи се десетилетия, през което време на сцената дефилират наполеоновчета и путиновчета, само че всякога идва и смяната.

 

Ноивата вълна. Новата сила. Фалшът и слугинажът губят сили, по тази причина са толкоз зли. Връщане към кремълските бълнувания за евразийски свят няма да има. Опитайте да върнете изцедената паста в тубичката, както се майтапят в един английски сериал.

 

Свиквайте.

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР